Het verhaal achter…

‘Zie’

Op 12 september aanstaande zal het nummer ‘zie’ uitkomen. Gisteren speelde ik dit nummer in het openluchttheater in Valkenburg. Ik besloot dat het nu, voordat het nummer uitkomt, al tijd is om jullie mee te nemen in het verhaal achter dit bijzondere nummer.

Een paar maanden geleden kwam ik uit bij een bijzonder verhaal van een meisje uit Maastricht. Niet zomaar ‘een verhaal’ van ‘een meisje’ uit Maastricht. Nee, een oorlogsverhaal van een jonge vrouw, een verzetsheldin als je het mij vraagt. Deze jonge vrouw was achttien jaar toen de oorlog uitbrak. Zij besloot om het verzet in te gaan. Dankzij Nelly hebben vele Joden de oorlog overleefd. Ze hielp gezinnen, opa’s, oma’s, moeders, vaders maar ook kinderen om onder te duiken. Ze zorgde voor kleren, voor bonnen en dus voor het eten. Nelly zorgde ervoor dat de onderduikers van adres naar adres werden versleept wanneer het te gevaarlijk werd.

Dit verhaal raakt me. Allereerst was Nelly een jong meisje. Ik probeerde me voor te stellen hoe het zou zijn als ik, als jonge vrouw, mijn leven op het spel zou zetten om andere mensen die ik niet kende te helpen overleven. Het maakt me zelfs nu nog stil. Na de oorlog leidde Nelly een bescheiden leven, nooit is ze echt ‘geprezen’ voor de heldendaden die ze verrichtte in de oorlog. 

Voor mij was nou juist dat gegeven de reden om er met Gé Reinders een nummer over te schrijven. ‘Zie’ ontstond in de studio van Gé. Voor ons beiden is het een ode aan de vrouwen in verzet. Tijdens het schrijven van het nummer kwamen we er ook achter dat er nog mensen in leven zijn die geholpen zijn door Nelly. Samen met Phil reed ik naar Amstelveen om Mattie Tugendhaft te interviewen over zijn onderduikleven. Mattie of eigenlijk Meyer zoals hij echt heet, was de zoon van de Joodse rabbijn in Maastricht. Toen hij vijf jaar oud was begon zijn nieuwe bestaan als Mattie Gevers. Hij dook op tenminste tien diverse plekken onder in Limburg. Altijd geholpen door Nelly. Naast Mattie kwam ook het verhaal van Eva Salmang op ons pad. Zij zat, samen met haar familie, twee jaar lang tegenover haar eigen huis ondergedoken.

Op 12 september komt het nummer uit met clip!
Wil je nu al meer weten over de verhalen van Mattie en Nelly, bekijk dan de website www.jongbevrijd.nl. Hier vind je meer informatie en lees je ook dat we een educatief project gestart zijn rondom 75 jaar bevrijding en al deze verhalen.

Deel deze blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
    0
    Je winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar winkel