Project Jong bevrijd

Jong bevrijd is een project voor middelbare scholen over de oorlog. Door middel van verhalen van jonge mensen uit de oorlog proberen we deze periode voor jongeren tastbaar te maken. Het doel van dit project is Limburgse jongeren confronteren met hun plaatselijke oorlogsgeschiedenis waardoor de oorlog dichterbij komt. Hierdoor zijn ze beter in staat om zich in te leven, stelling te nemen en zich te bezinnen op vrijheid. 

Door middel van audiovisueel materiaal en muziek wordt dit vormgegeven in een les van ongeveer 50 minuten. Het project is opgezet in samenwerking met Gé Reinders. De provincie Limburg subsidieert een gedeelte van de ontwikkeling van dit project.

De verhalen die we voor het project Jong bevrijd gebruiken zijn verhalen uit Limburg. Zo interviewden we reeds Matty Tugendhaft uit Maastricht, die als 5 jarig jongetje op maar liefst tien verschillende plaatsen in Limburg ondergedoken zat.
We geven verhalen over het dagelijks leven en het verzet een podium. 

Naast het vertellen van deze verhalen op dit moment is het voor het project van belang om de verhalen te bewaren. Voor de volgende generaties.

Het project is te volgen via
www.jongbevrijd.nl
en op instagram via @jongbevrijd.

Fotografie: Multiply design